Pretraži ovaj blog

srijeda, 13. travnja 2011.

Važnost motivacije za radnu uspješnost


Danas, kada u pitanju više nisu ljudska znanja jer su nesumnjivo golema, osnovni problem i interes menadžera zauzima pitanje motiviranja i poticanja primjene tih akumuliranih znanja i mogućnosti u funkciji ostvarenja organizacijskih ciljeva. Nekada, poduzeće se smatralo strojem za proizvodnju učinaka s ciljem rasta poduzeća i proizvodnosti, dok su zaposleni bili nebitna stavka kojoj se nije davala važnost. 

Motiviranost i zadovoljstvo zaposlenika postaju temeljem zanimanja suvremenog menadžmenta ljudskih potencijala jer se jedino izgradnjom kvalitetnog motivacijskog sustava može ostvariti željena konkurentska prednost i sveukupna vrijednost. Motivirani ljudi ulagat će više truda u svoj rad od onih koji nisu motivirani. Poboljšanje proizvodnosti, efikasnosti i kreativnosti te kvalitete radnog života ostvarit ćemo kroz motivaciju. Upravo stimulacija potiče kadrove na stvaralaštvo, veće rezultate i odgovornost. Kombinacijom materijalnih i moralnih oblika stimulacije postiže se puna angažiranost zaposlenika, što se odražava na ekonomičnost, racionalnost i efikasnost rada. 

Slobodno se može reći da su motivacija i menadžment dva nerazdvojna pojma, pri čemu pristup motivaciji, način motiviranja, tip motivacijskog sustava određuju i sam menadžment i njegov dominantni interes u postizanju organizacijskih ciljeva. 

Nešto više o unutarnjim faktorima motivacije u sljedećem postu :)

Literatura: Bahtijarević-Šiber, F., ''Management ljudskih potencijala'', Golden marketing, Zagreb, 1999., str 556.

3 komentara:

  1. Danas sam negdje pročitala izjavu koja kaže "Force yourself and you'll be surprised what you can do!" i moram priznati da je to bila izjava koja je mene motivirala na učenje.. i isplatilo se :)
    mislim da je slično i kod motivacije zaposlenih.. ne kažem da ih treba prisiljavati, naravno, ali je potrebno pronaći pravi način kako doprijeti do njih da bi bili što uspješniji u ispunjavanju svojih obaveza :)
    eto, mali komentar od mene...

    OdgovoriIzbriši
  2. Prava motivacija čini čuda. Od samomotivacije koja je uvijek potrebna kada se postižu vrhunski rezultati do "ekipne" motivacije koja je presudna za onu malu oštricu koja reže kolač uspijeha. Kažu da do svakog srca vodi tajnoviti put i da može biti otkriven. Profesionalac menadžer ima ključ za ta vrata, kako za svoja, tako i za cijelu zgradu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Smatram da je jedna od glavnih karakteristika uspješnog vođe sposobnost motiviranja zaposlenika. Vođa mora znati oduševiti svoje suradnike i motivirati ih te cijeniti i prihvaćati njihove ideje, talente i sposobnosti.
    Jako zanimljiv blog! Bravo!

    OdgovoriIzbriši