Pretraži ovaj blog

srijeda, 13. travnja 2011.

Intrinzični vs. ekstrinzični motivacijski faktori

Što će Vas zadržati na radnom mjestu? Hoćete li ući u ladicu s onima koji će zadovoljavajućom količinom novca sebi opravdati svakidašnji grč u želucu od radnog mjesta, ili će Vaš razlog za odlazak na posao biti negdje dublje?


U novcu je sve?















Neke od nas dovoljno će motivirati isključivo vanjski motivatori, dok će neke pokrenuti jedino unutarnja motivacija. Unutarnju (intrinzičnu) motivaciju možemo definirati kao unutarnji razlog za participaciju određenoj aktivnosti zbog nje same, zbog svoje samoaktualizacije i osjećaja vlastitog postignuća. Suprotno tome, o ekstrinzičnoj motivaciji govorimo kada nas neki vanjski faktori, kao što su novac,  nagrade i priznanja, potiču na određenu aktivnost.



Tri su načina da se potakne unutarnja motivacija:

  • Svrha: Kako Vaša tvrtka utječe na promjene u životima ostalih ljudi? Imajte misiju, jer ljudi žele biti dio nečeg velikog.
  • Vjera: pomozite Vašem zaposleniku da vjeruje u ono što radi (kvaliteta usluge ili proizvoda koji tvrtka nudi), davši mu priliku da proizvod/uslugu osjeti na vlastitoj koži.
  • Strast: uposlite prave ljude, uskladite opis posla sa vlastitom strašću kandidata. Ukoliko tražite dizajnera, uposlite istinsku umjetničku dušu.     
         

Tri načina kako potaknuti vanjsku motivaciju:

  • Nagrade: Slušajte do čega je stalo Vašim zaposlenicima. Dodatna stimulacija kroz  slobodno vrijeme, putovanje ili dodatno obrazovanje mogu biti pravi pokretač.                            
  • Priznanja: Osigurajte priznanje na vrijeme. Mnogim zaposlenicima javno priznanje za korektno odrađen posao više će značiti, nego materijalna kompenzacija.   Pohvala neka uslijedi odmah nakon dobro odrađenog posla.
  • Napredak: Radno mjesto puno mogućnosti za napredak i proširenje njihovog znanja je motivirajuće za zaposlenike. Dajte im do znanja da su mogućnosti napretka velike te da im je samo nebo granica.


















Načini (prijedlozi) poticanja motivacije preuzeti sa:  http://www.moj-posao.net/jseeker_print_article.php?wikiName=KakoMotiviratiZaposlenike       

Nema komentara:

Objavi komentar